Son Yazılar
Önemli Bilgiler
Anket
Daha Önce Umreye Gittiniz mi?
  • Evet
  • Hayır

İhram Nedir? İhrama Nasıl Girilir?

İhram Nedir? İhrama Nasıl Girilir?

Hac ve umre için kutsal beldelere gidenler, ihramsız geçilmemesi gereken Mikat sınırlarından önce ihrama girmelidir. Önce Medine’ye gidecek hacı adayları Türkiye’deki havalimanlarında ihram giymezler. Ancak Mekke’ye gidecek hacı adaylarının havalimanında ihrama girmesi gerekir. Erkekler, elbiselerini çıkarıp ihram örtülerine bürünür. Bayanların kendi elbiseleri ihram örtüsü olarak kabul edilir. İhram örtüleri makamdan, mevkiden ve dünyadan soyunmanın simgesidir. İhramlı kişi kendisine süslü elbiseleri uzak ettiği gibi günahları ve çirkin işleri de kendisinden uzaklaştırır. Hacı adayı, ihram örtüsüne büründüğü gibi tevazu ve takva elbisesine bürünür. İhram nefse ve şeytana karşı bir korumadır!

Tavaf Nedir? Tavafın Geçerli Olması İçin Ne Yapmalıyız?

Tavaf Nedir? Tavafın Geçerli Olması İçin Ne Yapmalıyız?

Tavaf Nedir? Tavaf sözlük anlamıyla bir şeyin etrafında dönmek veya dolaşmak anlamlarına gelmektedir. Bir şeyin etrafında dönmek veya  dolaşmak anlamına gelen tavaf; Hacer-i Esved’in hizasından başlayarak Kabe-i Muazzama’nın (sol tarafımıza alınması suretiyle) etrafında yedi defa dönmektir. Kabe’nin etrafındaki her bir dönüşe şavt denir. Yedi (7) şavt toplamda bir tavaf eder.

Umre Nedir? Nasıl Umre Yapılır?

Umre Nedir? Nasıl Umre Yapılır?

 Umre, ziyaret etmek anlamına gelir. Aynı zamanda Müslümanların Kabe`yi ziyaret etmelerine ve tavaf etmelerine de umre denir. Ziyaret şekli ise, hac ile benzerlik gösterir. Fakat hacda olduğu gibi Zilhicce ayında olması gerekmez. Dini bir terim olarak ise umre, "Belirli bir zamana bağlı olmadan ihrama girerek Kâbe’yi tavaf etmek, tıraş olup ihramdan çıkmak ve Safa ile Merve arasında sa’y yapmaktan” ibarettir.

Hac Nasıl Yapılır?

Hac Nasıl Yapılır?

Hac Nasıl Yapılır? Hac, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v): “Allah’ım onu bana kolaylaştır” dediği tek ibadettir. Dua niteliğindeki bu Hadis-i Şerif’te hac ibadetinin muhtemel zorluklarına işaret edilmiştir. Bu nedenle hac yolculuğuna çıkan kişi ne kadar bilgi sahibi olur ise ibadetlerini ona göre huzurlu bir şekilde yerine getirir. Diğer ibadetlerden farklı olarak haccın kendi içinde birçok hükmü vardır. Müslümanların bu ibadeti rahat bir şekilde yerine getirebilmesi için Hacc-ı İfrat, Hacc-ı Temettu ve Hacc-ı Kıran olmak üzere üç çeşit hac meşru kılınmıştır. Görevli hocalar, hacıların durumunu göz önünde bulundurarak hangi hac türünün yapılacağını belirler ve hacı adaylarına, ibadetlerini ona göre yaptırır.

Hac ve Umre Duaları

Hac ve Umre Duaları

Hac ve Umre Duaları Dua, Yüce Allah’tan istemek ve murad etmektir. Enes b. Mâlik’in naklettiğine göre Hz. Peygamber [sallallahu aleyhi vesellem] şöyle buyurmuştur: “Dua ibadetin özüdür.” (T3371 Tirmizî, Deavât, 1). İslam’ın beş temel şartından biri olan hac ibadetinde ve umrede duanın çok önemli bir yeri olduğu aşikardır.Hac ve umre ibadetlerinin her anında dua vazgeçilmez bir unsurdur. Böylesi kutlu yolculuklara çıkacak müminler daha evlerinden ayrılmadan başladıkları dua ibadetini; Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münnevere’ye girişte, Kâbe-i Muazzama ve Mescid-i Nebevi’yi görünce, tavaf sırasında, sa’y yaparken, Arafat’ta ve dahi bir çok yerde devam ettirmeliler.