Son Yazılar
Anket
Daha Önce Umreye Gittiniz mi?
  • Evet
  • Hayır

Pasaport İşlemleri ve Harçları

Pasaport İşlemleri ve Harçları


Yurtdışına çıkmak için gerekli olan pasaporta nasıl başvurulur, hangi evraklar gereklidir? Bilmeniz gerekenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Pasaport, yurtdışı ziyaret işlemleri için gerekli olan ve uluslararası geçerliliğe sahip bir çeşit kimlik belgesidir. Kullanım amaç ve kriterlerine göre çeşitleri bulunan pasaport başvuruları yetkili kurumlara yapılır ve resmi belge niteliğindedir. Başvurular online ya da doğrudan yapılabilir. İşlemler için talep edilen evraklara ek olarak bazı pasaportlar için istenen şartlar da vardır. Kimlik bilgileri ve biyometrik fotoğrafın yer aldığı pasaportta, alınan vizeler ile giriş - çıkış yapılmış ülkelere ait kayıtlar yer alır. Peki iş, yaşam, gezi ve sağlık seyahatleri için zorunlu olan pasaport nasıl alınır, başvuru yaparken gerekli evraklar nelerdir?


Pasaport Çeşitleri Nelerdir, Nasıl Alınır?


Pasaportların belirli kriterlere göre çeşitleri vardır. Bu pasaport çeşitleri ise söyledir:
  • Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport): Bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının gerekli belgeleri teslim ederek alabildikleri pasaport çeşididir. Ödenecek harç bedeline göre 6 ay ile 10 yıl arası geçerliliğe sahip olarak başvuru yapılabilir.
  • Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport): Devlet memurları ve belirli şartlar kapsamında ailelerine verilen, 5 yıl geçerliliğe sahip pasaport çeşididir.
  • Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport): Yurtdışında kongre ve konferanslara katılım sağlayacak devlet görevlileri ve ailelerine verilen pasaport çeşididir. Diplomatik pasaport Dışişleri Bakanlığı tarafından verilir.
  • Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport): Hizmet pasaportu devlet için yurtdışında görev yapacak devlet memurları ve milli sporculara verilen pasaport çeşididir. Bu pasaportun geçerlilik süresi, görev süresi ile sınırlıdır. Diplomatik ya da hususi pasaportu olmayan kişilere verilir.
Umuma mahsus pasaport dışındaki pasaportlara belirli şartlara sahip olan kişiler başvurabilir. Pasaport başvuruları için Alo 199 üzerinden ya da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden randevu oluşturulması gerekir. Pasaport türü seçildikten sonra istenen tüm bilgiler doğru olarak girilmeli ve randevu tarihinde talep edilen belgeler ile kuruma gidilmelidir. Umuma mahsus pasaport başvurusu il ve ilçe nüfus müdürlüklerine yapılır.
 

Başvuru Yaparken Gerekli Evraklar


Umuma mahsus pasaport için talep edilen evraklar:
  • Geçici kimlik belgesi, T.C. kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı
  • Son 6 aylık süre içinde çektirilen 2 biyometrik fotoğraf
  • Harç bedellerinin ve Pasaport defter ücretinin ödendiğine dair dekont
  • Yasal temsilcilerinin başvuru merkezine gelememesi durumunda kısıtlı ya da reşit olmayanlar için muvafakatname
  • Önceden alınan ve iptal işlemi yapılmayan eski pasaport
  • Harçsız pasaport başvurusu için öğrenci belgesi. Öğrenci belgesinin güncel tarihli olması başvuruda sorun yaşanmaması için önemlidir. Ayrıca harçsız pasaport başvurularında sadece defter ücretinin de ödenmesi gerekir.


Pasaport Başvurusu Yaparken Bilinmesi Gerekenler


Pasaport başvurusu sırasında bilinmesi gereken bazı hususlar vardır. Pasaport için istenen fotoğraf biyometrik olmalıdır. Yüz biyometrisi tespit edilebilen, fotokopi olmayan fotoğraf teslim edilmelidir. Harç bedeli ve defter ücreti sistemsel olarak görüntülenmesine rağmen, dekontun yanınızda olmasında fayda vardır. Pasaportunuz, başvuru tamamlandıktan sonra basılma süresine bağlı olaraknüfus müdürlüğüne vermiş olduğunuz adrese teslim edilir. Pasaportun kaybolması halinde durumun İl ya da İlçe Nüfus Müdürlüklerine ya da yurt dışında bulunuluyorsa dış temsilciliklere mutlaka bildirilmesi gerekir. Pasaport yenileme işlemleri için de ilk başvuru işlemleri gibi İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerine eski pasaport ile başvurulur. Pasaport uzatma işlemlerinde de standart ücretlendirme geçerlidir. Yurt dışında pasaportunu kaybeden ya da geçerlilik süresi biten kişiler konsolosluklar aracılığı ile 1 ay geçerli geçici pasaport alabilir.

2024 PASAPORT ÜCRET VE HARÇLARI

 
Süre Harç *** Defter Toplam
6 Ay 1.639,30 TL 790,00 TL 2.429,30 TL
1 Yıl 2.396,60 TL 790,00 TL 3.186,60 TL
2 Yıl 3.912,60 TL 790,00 TL 4.702,60 TL
3 Yıl 5.558,30 TL 790,00 TL 6.348,30 TL
3+ Yıl 7.833,00 TL 790,00 TL 8.623,00 TL

Etiketler: pasaport harcı 2024 pasaport ücreti pasaport randevu pasaport işlemleri 2024 yılı pasaport ücreti 1 yıllık pasaport ne kadar